DOLAR 32,3229 0.22%
EURO 35,1198 -0.04%
ALTIN 2.301,361,06
BITCOIN 0%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Kasaplar çarşısında bir kadın kasap

Kasaplar çarşısında bir kadın kasap

ABONE OL
11 Mart 2018 02:24
Kasaplar çarşısında bir kadın kasap
0

BEĞENDİM

ABONE OL

24 yaşındaki Kübra Ayık, okul harçlığını kazanmak amacıyla kardeşinin çalıştığı kasap dükkanına yardım için giderken, dükkan sahibinin önerisiyle kasaplığa başladı.

7 yıldır kasaplık yapan Kübra Ayık, artık ‘kasap kız’ olarak anılıyor. Ayık, Süslü Egzos Motosiklet Kulübü Edirne temsilciliği görevini de yürütüyor.

Erzurum’dan Edirne’ye göçen bir ailenin kızı olan Ayık, Kasaplar ve Sakatatçılar Çarşısı’nın tek kadın çalışanı. Her gün sabahın erken saatlerine motoruna atlayıp, iş yerine gidiyor. Motorcu kıyafetini, kaskını, eldivenlerini ve dizliklerini kenara bırakarak, kasap önlüğünü takıp işine başlıyor.

“Erkek işi demeyin”

24 yaşındaki Ayık, işini severek yapıyor. Ailesi ve yakınları ilk başlarda kasaplık yapmasına şaşırmış ve “Kız gibi iş yap” diyerek yadırgamış. Ayık, şunları anlattı: 

“Ailemin yanı sıra, dışarıdan da tepkiler aldık. İlk başlarda öğretmenlerim ve arkadaşlarım da tepki gösteriyordu. Öğretmenlerime ‘ben kasabım’ dediğimde, ‘sen nasıl kasaplık yapıyorsun’ diye soruyorlardı. Bunun cüsseyle alakası yok. Yürekten istiyorsan ve becerin varsa yapabiliyorsun. Tabii bugün de ‘mesleğin ne’ diye sorduklarında ‘kasabım’ diye cevap verince insanlar şaşırıyorlar ama ufak ufak alıştılar.” 

Sosyal medya hesaplarında da “Kasap kız” kullanıcı adını kullandığını belirten Ayık, insanların istediği işi yapması gerektiğini şöyle anlattı: 

“Videolarımı falan gördüklerinde de ‘sen gerçekten’ kasapmışsın diyorlar. Kadınların çalışma hayatında yer alması ve her işi yapabilmesi çok normal bir şey. İşleri kadın ya da erkek işi şeklinde ayırmamalı. İnsan olarak hepimiz aynıyız. ‘Erkek işi’ demeyin, elinizden geliyorsa, yüreğinizde varsa istediğiniz işi yapın.” 

Kadınların her işi yapabileceğini anlatan Ayık, “Kadın eli değen her yer güzelleşir. Her yerde olmalılar. Özel harekatta polis kadınlarımız var, taksici ablalarımız var. Birçok dalda çalışan kadın emekçi çalışanlarımız var. Her yerdeyiz biz. Her yerde de olmaya devam edeceğiz” dedi. 

“Çarşıya neşe ve güzellik katıyor”

Kasaplar ve Sakatatçılar Çarşısı esnafından Mustafa Lepki de Kübra Ayık’ın hırslı, başarılı ve tuttuğunu koparan biri olduğunu söyledi. Esnaf Ahmet Hatipler ise Ayık’ın ve tüm kadınların iş hayatında yer almasını desteklediğini belirterek, “Çarşıya neşe ve güzellik katıyor. Çarşımızda daha önce erkek berberi kadın çalışanımız vardı o da iş yerini kapattı gitti. Çarşımızda kadın çalışanların artmasını isteriz. Canlılık gelir çarşımıza. Kadın çalışan olunca erkekler çeki düzen veriyor kendine” dedi. 

Kaynak: AA 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.